Bilişim Koleji|Teknoloji Bağımlılığı - Çocuğunuz Teknoloji Bağımlısı Mı ? - Bilişim Koleji

Çocuğunuz Teknoloji Bağımlısı Mı ?

Teknoloji alanında yaşanan hızlı değişimler sonucunda çocuklar dijital çağ içerisinde doğuyorlar ve gelişimlerini sürdürüyorlar. Teknoloji doğru kullanım sağlandığında birçok iyi yanı içerisinde barındırmaktadır. Bunlardan en önemlisi de bilgi ulaşımı kolaylaştırmış olması gösterilebilir. Ancak yanlış veya fazla internet kullanımı fa farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle son dönemlerde sıkça karşımıza çıkmakta olan teknoloji bağımlılığı bu sorunların başında gelmektedir.

Teknoloji Bağımlılığı Nedir ?

Teknoloji insan hayatını ciddi manada kolaylıklar sağlamaktadır.  Ancak kişinin kontrolünü kaybetmeden teknolojiyi kullanıyor olması gerekmektedir. Ölçüsüz ve sınırsız teknoloji kullanımı kişiye ciddi zararlar verebilmekte. Teknolojinin zararları açısından bilgilenmek ve çocukların da ona göre hareket etmesini sağlamak gerekmektedir.

İnternet ve teknoloji bağımlılığında da diğer bağımlılıklarda olduğu gibi, teknolojik ürüne ulaşılamadığında yoksunluk yaşanmaktadır.

teknoloji bağımlılığı nedir

Çocuğunuzun Bağımlı Olduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz?

Dijital dünyanın içerisine doğan çocuklar, teknolojik aletlerle çevrili bir şekilde büyümekteler. Bebeklik döneminden başlayarak çeşitli teknolojik araçları kullanarak büyümekteler. Sadece evde değil teknoloji donanımlı okullarla birlikte çocuklar günlerinin büyük bir bölümlerini teknolojiyle iç içe geçirmekteler.

Yapılan araştırmalar* gösteriyor ki; çocuklar teknolojiye günde ortalama olarak beş saat zaman ayırmakta. Çocukların erken yaşta kendi cep telefonlarına sahip olmasıyla ise bu süre belirli bir oranda yükselmekte. Akıllı telefonlar, tabletler ya da diğer teknolojik cihazların aşırı kullanımı çocuklar üzerinde olumsuz etkilere neden olmakta.

Çocukların duygusal ve motor becerilerinin yavaşlamasına sebebiyet verdiği için 2 yaşından önceki çocukların, teknolojik cihazlarla olabildiğince az temasa geçmesinde fayda bulunmakta. Çocukların özellikle internetle tanışmasından sonra ise teknolojiyi kullanımları belirli zamanlarla sınırlandırılmalıdır.

Çocuğunuzu iyi bir şekilde gözlemleyerek onun, teknoloji bağımlısı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Nasıl Davranmak Gerekir?

Teknoloji bağımlılığı günümüzde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Böyle bir sorunla karşı karşıya olduğunda öncelikle bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Ancak çocuğun çok uzun vakitleri teknolojiye ayırdığı ve bu durumun engellenemediği zamanlarda bir uzmana danışılmasında fayda bulunmaktadır.

Doğru yönlendirmelerle çocukların teknoloji bağımlısı olmaları engellenebilir.

Nasıl Davranmamalı?

Çocukların yanlış ve fazla teknoloji kullanımını engellemek için yapılabilecekler olduğu gibi yapılmaması gerekenler de bulunmaktadır.

*Avustralya İletişim ve Medya Kurumu, 2007

Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Free Download WordPress Themes