Çocuk Gelişiminde Sporun Önemi
Çocukların gelişiminde spor, sağlıklı büyümeye yardımcı olduğu için çok önemli bir etkendir. Spor, gelişim çağındaki çocuklar için sadece fiziksel sağlık ve gelişme için değil, kişilik gelişimleri açısından da oldukça gereklidir. Mental sağlık da fiziksel sağlık kadar kritik bir konudur.
Spor yapan çocuklar kişisel deneyim kazanmayı, yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve sorumluluk almayı öğrenirler. Bazı sosyal davranışları benimserler. Yardımlaşma, iş birliği yapma, kazanma ve kaybetmeyi öğrenme, kurallara saygı gösterme, arkadaşlarına saygı gösterme gibi benlik ve kişilik gelişimi için kilit rol oynayan sosyal davranışları kolaylıkla öğrenirler.
6 yaşına gelene kadar çocuklar için birçok şey oyun ve temel hareket becerilerinin öğrenilmesiyle alakalıdır. Fiziksel etkinlikler ne kadar erken dönemlerden itibaren başlatılırsa, çocukların beyin işlevi, koordinasyonu, sosyal becerileri, kaba motor becerileri, duyguları ve hayal güçlerinin gelişimleri de o derece olumlu etkilenecektir. Bunun yanı sıra spor aktiviteleri çocukların; kendine güven oluşturması, dik vücut pozisyonu, denge gelişimi, sağlam kemiklere ve kuvvetli kaslara sahip olması, sağlıklı bir vücut kütlesine ulaşması, stresi azaltması, iyi uyuması ve aktif olmaktan zevk almasına da yardımcı olacaktır.
Çocukların vücutlarının olgunlaşma sürecinde temel fiziksel becerileri öğrenmesi ve bu becerileri uygulamaları için uygun fırsatlarının sunulması gerekir. Ancak bu alıştırmalar planlı ve sistematik bir şekilde değil, çocukların isteyerek oynayacağı ve keşfedebileceği ortamlarda yapılmalıdır ki çocuklar bu etkinliklerden keyif alabilsin.
Çocuk Gelişimi ve Beceriler
Çocukların sosyal yaşamları için temel becerileri nasıl gerçekleştireceklerini bilmeleri son derece önemlidir. Çocuklar bir beceriyi yardım olmadan bağımsız bir şekilde başarabildiklerinde diğer çocuklarla birlikte yapma eğiliminde de olurlar. Eğer bir beceride eksik kalırlarsa diğer çocuklar tarafından dışlanacaklarını düşünürler. Bu tür etkinliklere katılmadan kendi başlarına çalışıp eksik becerilerini geliştiremeyeceklerine göre gelişimleri akranlarından geride kalabilecektir. Bu da ilerleyen süreçlerde fiziksel etkinliklere katılım şanslarını daha da azaltacaktır. Bu aşamada çocukların öğrenmesi gereken en önemli üç beceri; lokomotor beceriler, vücut kontrol becerileri ve fırlatma ve yakalama (gönderme ve karşılama) becerileridir.
Lokomotor beceriler, vücudun bir yerden bir yere hareket ettirilmesi, sekmek veya zıplamak gibi vücudun yukarı doğru çekilmesi ile bedenin uzaydaki hareketlerini içeren yer değiştirme olarak adlandırılan becerilerdir. Emekleme, yürüme, koşma ve atlamaların yanında yuvarlanma, tırmanma, zıplama, sıçrama, sekme, kayma ve galop (uzun adım) gibi hareketler bunlara örnek olarak verilebilir.
Lokomotor olmayan beceriler ise denge becerilerini ifade ederken daha az mekânsal hareketleri içerir. Eğilme-germe harekeleri, itme ve çekme, denge kurma, yuvarlanma, kıvırma, dönme, döndürme ve bükme gibi bazı hareketler örnek verilebilir.
Manipülatif beceriler ise bir nesnenin kullanımını içeren hareketleri ifade ederler. Bunlar uzanma, yakalama ve bırakma gibi çoğu elleri ve ayakları içeren, vücudun diğer kısımlarının da egzersize katıldığı hareketlerdir.
Temel hareket becerilerini çocuğun kavrayabilmesi etkinliklere sürekli ve düzenli olarak katılması ile gerçekleşir. Eğer bu dönemde bazı becerileri öğrenemezlerse ilerleyen dönemlerde fiziksel etkinliklere katılımları zorlaşabilir. Bununla birlikte erken yaşlarda bu becerileri öğrenirlerse yetenekleri farklı spor dallarına ve her çeşit fiziksel etkinliğe katılmalarına olanak sağlayacaktır. Bu, yaşamın ilerleyen dönemlerinde spor dallarındaki üst düzey başarılar için önemlidir.
Geleceğimiz olan çocuklarımızı geleceğe sağlıklı ve mutlu şekilde hazırlamak oldukça kıymetlidir. Küçük yaşlarda, fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmış olmak, yaşam boyu hayatlarını kolaylaştıracaktır.
Düzenli fiziksel aktivite, oyun ve spor yapma alışkanlığı kazandırılması çocukluk döneminde yeteneğin açığa çıkması için oldukça kritik bir noktadır. Önceliğimiz, yetenek seçiminde sağlıklı ve yaşam kalitesi yüksek çocuklara sahip olmamızdır.
Yetenek kavramına değinecek olursak; yetenek, bir şeyi birçok kişiden daha iyi yapmamızı sağlayan doğal bir beceridir. Bu bir şey, oldukça spesifiktir; golf oynama, satış yapma, bestecilik, şirket yönetmek bile olabilir. Erken yaşta, beceri tümüyle dışa vurulmadan tespit edilebilir. Yetenek, doğuştan gelen bir özelliktir. Kişi bu yetenekle doğar.
Çocuklar spor yaptıklarında hem kendi yeteneklerini tanıyıp keşfederler hem de çevreleri hakkında bilgi edinirler. Fiziksel etkinliklere katılım sosyal bir ortam içinde gerçekleştiriliyor olması nedeni ile paylaşma, işbirliği, kurallara uyma, başkalarının hakkına saygı gösterme, kendi hakkını savunma, iletişim becerisi geliştirme gibi katkıları nedeni ile duyuşsal gelişimi de destekler.
Bireylerin egzersiz yapmalarıyla kazanmış oldukları psikolojik ve sosyal beceriler spor yoluyla sosyalleşme kavramı olarak adlandırılabilir. Egzersiz yapmak, çocuğun karakter yapısında yarattığı etkinin yanı sıra disiplinli bir hayat sürme, ahlaklı bir yurttaş olma gibi özelliklerin de şekillenmesine katkıda bulunmaktadır. Bireyi sosyalleştirme ajanı olarak spora katmayı başaran okul, bireyin bu alanda geçirdiği süre ile bağlantılı olarak değişim yaşamasına yardımcı olmaktadır.
Düzenli egzersiz yapmanın bir diğer önemli faydası da bireysel kimliklerin kazanılmasında oynadığı roldür. İster bireysel ister takım halinde spor aktivitelerine katılım şeklinde olsun bireylerin sosyalleşmesi ve farklı bireylerle iletişime geçmesi ciddiye alınması gereken bir kazanımdır. Ayrıca spor aracılığıyla bireysel kimliklerin şekillendiği bir sürece de adım atılmış olur.
Toplumların kalkınması için çocukların fiziksel, sosyal ve ruhsal açıdan doğru gelişmesi önemlidir ve spor aktiviteleri, çocukların gelişiminin sağlanmasında önemli bir araç olduğunu dikkate alan, Ankaranın en iyi koleji olan Bilişim Koleji olarak kulüp etkinliklerimiz ve çeşitli spor aktivitelerimizle çocuklarımız ve gençlerimizin geleceğine yatırım yapıyoruz.
4 Yorumlar
Erdinç
Yazı için teşekkürler. Elinize sağlık.
Yağmur Hazar
Biz teşekkür ederiz yorumunuz için.
Hasan Soykan
Teşekkür ederiz elinize emeğinize sağlık
Yağmur Hazar
Çok teşekkür ederiz.