Türkiye nüfusunun yaklaşık olarak beşte birlik kısmını öğrenciler oluşturmaktadır. Ülkemizin geleceğini oluşturan bu büyük topluluğun sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlayabilmesi ve başarılı bir şekilde öğrenim görmesi önemlidir. Genç nüfusun sağlıklı kalabilmesi de ancak dengeli ve de düzenli bir beslenmeyle sağlanabilir. Bugüne kadar yaptığı çalışmalarla eğitimde öncü konumunda bulunan ve Ankara kolejleri kaliteli özel okullar arasında yer alan Bilişim Koleji, öğrencilerin sağlıklı beslenebilmesini de önemsemektedir. Öğrencilerin başarılarının üzerinde de etkisi olan yeterli beslenmeyle ilgili Ankarada en başarılı okullar arasındaki Bilişim Kolejinin uzman diyetisyeni uyarılarda bulundu.
Yetişkinlik döneminde iyi bir şekilde beslenme alışkanlığının devam etmesi, çocukluk dönemi içerisinde beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilgilidir. Çok fazla tatlı seven ya da hazır gıdalarla beslenen çocuklar, hayatlarının ileri ki dönemlerinde de bu tarz beslenmeyi sürdürürler. Düzenli beslenme alışkanlığının sağlıklı bir şekilde olabilmesi için çocukların küçük yaştan yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeleri gerekir.
Çocukların hastalıklardan korunmasında, fiziksel ve zihinsel anlamda iyi bir şekilde gelişimine değinen Ankaranın en iyi özel okulları arasındaki Bilişim Koleji yetkilileri, beslenmenin her yaş için önemli olduğunu vurguladı.
Hastalıkların altında yatan temel neden dengesiz ve sağlıksız beslenme kültürüdür. Çocukların gelişim çağında bulunmasından dolayı, yanlış beslenme alışkanlıklarından kaynaklı, olumsuz yönde çok daha fazla etkilenirler. Oldukça hareketli olan çocuklar, yetişkinlere oranla enerjiye daha fazla ihtiyaç duyarlar. Vücutlarının gelişimi açısından almaları gereken mineraller ve vitaminler de ancak sağlıklı beslenmeyle mümkün olabilir. Çocukların beslenmesinde sağlıksız gıdaların tercih edilmesiyle birtakım rahatsızlıklara da kapı aralanır. Fiziksel açıdan geri kalan çocuklarda gelişim bozuklukları gözlenebilir. Fiziksel açıdan zayıf kalmalarının yanında, zihinsel fonksiyonlarının gelişimleri de olumsuz etkilenebilir.
Sağlıksız Beslenmenin Olumsuz Sonuçları
Beslenme üzerine yapılan araştırmalar göre, dengesiz ve yetersiz beslenen öğrencilerde dikkat problemi yaşanmakta. Algılama seviyesi düşen öğrenciler, öğrenmede güçlük yaşayabilirler.
Sağlıksız beslenmek öğrencilerin davranışları üzerinde de etkili olabilmekte. Okuldaki başarısının düşmesiyle çocuklarda okuldan kopma ve devamsızlık sürelerinde uzama gözlenebilmektedir.
Gelişim dönemindeki çocukların sağlıksız beslenmesi, ruhsal gelişimlerini de etkiler. Özellikle de 6 – 12 yaş arasında ilkokul seviyesindeki çocukların ailelerinden ayrı uzun vakit geçirmeleri, onların beslenme alışkanlıkları üzerinde belirleyicidir.
Bazı kanser tipleri, koroner kalp hastalıkları ve beyin damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarının en büyük nedeni yanlış beslenme yöntemleridir. Doğru beslenmenin temellerinin de çocukluk döneminden itibaren atılmaya başlandığı düşünüldüğünde, beslenmenin önemi çok daha net bir şekilde anlaşılmaktadır.
Çocuğa Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Çocuklarda sağlıklı beslenmenin bir alışkanlık haline getirilmesinde temel rol anne ve babanındır. Anne ve babasını taklit ederek yetişen çocuklar için anne ve babanın yediği ve içtiği de önemlidir. Alkol, sigara ya da işlenmiş gıdaları fazla tüketen ailelerde yetişen çocuklar aynı tarz beslenme alışkanlığını daha kolay benimserler.
Çocuğa düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlığının bir kültür olarak öğretilmesi gerekir. Ancak bunu baskı yoluyla kazandırmaya çalışmak, çocukta ters tepkiye neden olabileceğinden doğru değildir. Ankarada en başarılı okullar arasındaki Bilişim Kolejinin deneyimli diyetisyenleri, çocuklara beslenme alışkanlığı kazandırmada etkili olan bilgiler verdi.
*Yemek saatlerinde aile üyelerinin ikinci bir şeye ilgi göstermemesi gerekir. Tablet, akıllı telefon ya da televizyon gibi teknolojik cihazlarla ilgilenmek; çocuğun dikkatini tabağına vermesini engeller. Çocuğun sadece yedikleriyle ilgilenebilmesi de aile bireylerinin yemekleriyle odaklanmasıyla gerçekleşebilir.
*Yemek kavramını yeni yeni anlamaya başlayan çocuk için evde belirlenmiş yemek saatlerinin olması önemlidir. Yemek saatlerinde başka şeylerle ilgilenmemesi ve ailenin tamamının yemeğe katılımı, çocuğun da aileyi örnek almasını kolaylaştırır.
*Kaliteli özel okullar arasında yer alan Bilişim Koleji yetkilileri, masada tüm aile üyelerinin bir arada olmasının çocuğun duygusal açıdan gelişimi de etkilediğini belirtmekte.
*Çocuğa baskı uygulamak, inatlaşmaya neden olabileceği için yemek yedirirken farklı yollara başvurulabilir. Daha eğlenceli bir aktivite haline getirebileceğiniz yemeği, bir oyuna dönüştürebilirsiniz.
*Çocukların çok hareketli ve sıkılgan yapıları masa başında uzun süre kalmak istememelerine neden olabilir. Bu nedenle yemek süresinin çok uzun olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Masada sıkılan çocuğunuz huysuz edebilir veya yemeğiyle oynamaya başlayabilir.
*Çocuğunuzun sağlıksız gıdalarla beslenmesini olabildiğinizce engellemeye çalışmanızda fayda vardır. Bu nedenle kendi atıştırmalıklarınızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
*Unutmamanız gereken bir nokta da çocuğunuzun da bir damak tadının olduğudur. Her yemeği sevmesini ya da her sebzeyi beğenerek yemesini beklemeniz doğru olmaz. O nedenle de sevdiği sağlıklı yemeklere yönelmeniz ve baskıcı olmamanız gerekir.
*Çoğu çocuk sebze yemeyi sevmeyebilir. Ancak çocukların gelişimleri açısından çok önemli olan bu gıdaları, çocuğunuzun sevdiği yemeklerin içerisine katabilirsiniz.
*Çocuğunuzu yemek için heveslendirebilirsiniz. Size sofrayı kurmanızda ve kaldırmanızda yardım edebilir ya da yemek hazırlarken yanınızda bulunabilir. Bu sayede sorumluluk da alan çocuğunuzun kendisine olan öz güveni de yükselir.
*Çok hareketli olan çocukların fazla yemek yemesi, enerji kayıplarını dengelemesinden dolayı normaldir. Ancak sağlıksız gıdaların tüketilmesi ve hareketsizlik obeziteye neden olacağı için tehlikeli bir durumdur.
*Güne zinde bir şekilde başlamanın ve enerji kazanılmasında en önemli öğün olan kahvaltının, mutlaka çocukluktan itibaren bir alışkanlık haline getirilmesi gerekir. Kahvaltısını iyi bir şekilde yapan çocukların, okuldaki başarılarının da daha yüksek olduğu herkes tarafından kabul görmüş bir gerçektir.
*Ana öğünler kadar ara öğünlerin de çocukların gelişimleri açısından önemlidir. Enerji kaybeden çocuklar açlık hissedebilirler. Bu nedenle meyve ya da kuruyemiş benzeri sağlıklı atıştırmalıklarla, çocukların ana öğüne kadar tokluk hissetmeleri sağlanabilir.
Ankara kolejleri arasında kalite özel okullar arasında bulunan Bilişim Koleji, okul ortamında çocukların sağlıklı bir şekilde beslenebilmeleri adına da farklı çalışmalar yürütmektedir. Uzman diyetisyenler tarafından hazırlanan yemek menüleriyle, her gün öğrencilerin alması gereken kaloriler göz önünde bulundurulur.