Zekanın mantıksal, sözel, görsel, içsel, bedensel, ruhsal ve sosyal gibi pek çok açıdan sınıflandırılması mümkündür. Ama günümüzde yaygın olarak yapılan sınıflandırma ile zeka türleri, EQ ( emosyonel- sosyal-duygusal) ve IQ (Intelligence-dinamik-zihinsel) şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Ankara ozel okullar arasında öne çıkan Bilişim Koleji olarak, duygusal zeka ve bunun öğrenmeye etkilerini ele aldık. Duygusal zeka nedir, duygusal zeka modelleri nelerdir, soruları ile çocuk gelişimi üzerinde çalışmalarımıza yön vermekteyiz.

Duygusal Zeka Nedir?
IQ’nun yaşam ile çok fazla ilişkisinin bulunmamakla birlikte sosyal hayatın, sevk ve idarenin tamamen EQ tarafından geliştirilerek kazanılan bir zeka türüdür. Ancak günümüzde duygusal zekayı ölçen testler ne yazık ki IQ testleri kadar kesin sonuçlar vermemektedir.
Duygusal Zekanın Etkileri Nelerdir?

Ankaradaki özel okullar listesi içerisinde başarılarıyla dikkatleri üzerine çeken Bilişim Eğitim Kurumları olarak, öğrencilerimizin duyusal zekalarını geliştirici çalışmalar yürütmekteyiz. Çocuklarımızın doğuştan gelen IQ’sunun yanında yüksek EQ’lu olarak yetişmelerini amaç edinmekteyiz. Duygusal zeka pek çok şekilde geliştirilebilmektedir. Özenli bir şekilde dizayn oyunlar ve oyuncaklar, duygusal zekanın gelişmesi için yardımcı olmaktadır. Anasınıfı ve kreşler içerisinde gerçekleştirdiğimiz oyunlarımızla da öğrencilerimizin duygusalar zekalarını geliştirmeyi hedeflemekteyiz.
Duygular, zaman zaman aşırı ya da korkutucu olabilmektedir. Bu nedenle de çocuk gelişiminde oyuncak seçimi sırasında çok fazla dikkatli olunması gerekmektedir. Duygusal zeka eğitimi için seçilen oyuncakların şu kriterleri taşıması gerekmektedir:
- Çocuğun duygularını keşfetmesini sağlama.
- Çocuğun duygularını net bir şekilde ifade etmesine yardımcı olma.
- Diğer insanların, çocuğun duyguları konusunda neler söylemek istediğini duyması ve anlamasına katkıda bulunmak.
Bu kriterler çocuklarda duygusal zekanın gelişmesinin de temelini oluşturmaktadır. Duygusal zeka çocukların gelişimi ve yaşamı için çok önemlidir. Ankara ozel okullar içerisinde bulunan Bilişim Koleji olarak biliyoruz ki mutlu çocuklar; başkalarını anlayan, dinleyen, kendini ifade edebilen, başkalarının duygu ve düşüncelerine saygı duyan bireyler demektir. Bu durumda IQ’nun yanında duygusal zekanın da gelişmesi mutlu ve başarılı çocukların yetişmesini sağlayacaktır.
Duygusal Zeka Modelleri Nelerdir?
Ela alınış açısından duygusal zeka modeller, iki farklı incelenmektedir. Yetenek modeli ve karma model olan bu modellere göre duygusal zekanın etkileri de farklılık göstermektedir. Yetenek modeli bağlamında, duygusal zekanın bir yetenekler grubu olduğu ifade edilmektedir. Resim yapmak örneğinde olduğu gibi duygusal zekanın da bir yetenek olduğu varsayılmaktadır.
Bir diğer duygusal zeka modeli olan karma modelinde ise duygusal zeka kavramı sadece bir yetenek olarak algılanmayıp; kişisel özellikler, sosyal ilişki, beceriler ve davranışlar gibi pek çok çerçevede açıklanmaya çalışılır.
Yetenek modelinde; duygusal zeka sıklıkla bir yetenekler grubu olarak görülüp, sadece kişisel yeterlilik olarak ele alınmaktadır. Örneğin resim yapmak bir yetenekse duygusal zeka da bir yetenektir. Karma modelde duygusal zeka kavramı sadece kişisel bir yeterlilik olarak ele alınmayıp, kişisel özellik, davranışlar, sosyal ilişki ve beceriler çerçevesinde açıklanmaya çalışılmaktadır. Ankaradaki özel okullar listesi içerisinde öne çıkan Bilişim Koleji olarak, öğrenci merkezli eğitimlerimizle her açıdan onların gelişimleri için çalışmalar yürütmekteyiz.
1 Yorum
Çocuklarda Duygusal Zeka -Özel Okullar 1.Sıra Bilişim Koleji
[…] duygusal zekanın neden bu kadar önemli olduğunu araştıracak olursak; duygusal zeka çocuğa kendi […]