Çocuklarda odaklanma sorunu, Ankara en başarılı özel okullar, en iyi kolejler, başarılı kolejler, Ankara kolejleri arasında Bilişim Eğitim Kurumları

ÇOCUKLARDA ODAKLANMA SORUNU

Günümüzde odaklanma sorunu hemen hemen herkesin yaşadığı bir problem olarak görülmektedir. Boyutları kişiden kişiye değişmekle birlikte önüne geçilebilir bir problemdir. Çocuklarda odaklanma sorununu çözmek yetişkinlikte yaşanacak problemlerin önüne geçmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle çocuklarımızda odaklanma problemini nasıl çözebiliriz buna bir göz atalım.

Öncelikle çocuklarda odaklanma sorunu olduğunu nasıl anlarız? Birkaç belirti bize yardımcı olabilir. Bu problemler dönemsel olabilir ve bizlerin yardımıyla üstesinden gelinebilir. Ciddi boyutlara ulaşmış ve uzun süreli ise bir uzmana başvurmakta fayda vardır. Peki bu belirtiler nelerdir?

Odaklanma Sorunu Belirtileri

Okul başarısında düşüş

-Okulu sevmeme ve okula isteksiz gitme

-Bunalmışlık ve sıkılmışlık hissi

-Derslerde sınıf bütünlüğünü bozucu ve yıkıcı davranışlar

-Sık sık hayallere dalma

-Dikkatin sık sık ve hızlıca dağılması

-Unutkanlık

-Proje ve sorumlulukları erteleme

-Yüz yüze iletişimde dinleme güçlüğü yaşama

-Eşyaları sık sık kaybetme

-İşleri organize etme ve düzenlemede güçlük

Yukarıdaki belirtiler varsa veya yukarıdaki belirtilere benzer belirtiler görülüyorsa çocuğunuzda odaklanma sorunu olabilir. Ankara en başarılı özel okullardan Bilişim Eğitim Kurumları’nda ders içi ve ders dışı etkinliklerde öğrenciler uzman öğretmenlerimiz tarafından takip edilerek odaklanma problemi gibi problemler olup olmadığı gözlemlenir. Bu problemler nelerden kaynaklanır?

Odaklanma Sorunu Nelerden Kaynaklanır?

Çocuklar ilk kez girdikleri bir ortamda odaklanma sorunu yaşayabilirler. Pandemi sebebiyle okula uzun süre ara veren çocuklarda görülebilir. Uzun süre okul pratiğinden uzak kalmış olmak onları zorlayabilir. Dikkatleri daha çabuk dağılabilir. Bu nedenle Ankara kolejlerinden Bilişim Koleji’nde okula adaptasyon sürecine çok önem verilir. Gerekli oryantasyon sağlanır.

-Materyalleri kavrayamamak da odaklanma problemine yol açabilir. Çocuklar ilgili konuya merak ve ilgilerini kaybedebilirler. En iyi kolejler içinde olmamızın en önemli sebeplerinden biri de öğrencilerimizin ilgi ve meraklarını sürekli yüksek tutacak yenilikçi eğitim anlayışımız sayesindedir.

-Çocukların seviyelerinin üstünde veya altında bir eğitim de odaklanma problemine neden olabilir. Eğitimde önceliğimiz her öğrencimizin derslerden tam verim sağlayabilmesidir.

-Sınıfta dikkat dağıtıcı konuşmalar yapan öğrenciler gibi dışsal uyaranlar da bir diğer konsantrasyon bozucu sebeptir. Bu nedenle sınıf içi sağlıklı bir ders ortamı oldukça önemlidir.

-Motivasyon eksikliği ve neden okulda bir eğitim alması gerektiğini kavrayamayan çocuk okul ve derslere ilgisini kaybedebilir. Bu da yine odak problemi yaşamasının nedenlerinden birisi olabilir.

-Her çocuğun öğrenme şekli farklıdır. Eğer kendi öğrenme şekline göre bir eğitim almıyorsa çocuk kavrama güçlüğü çekebilir. Başarılı kolejler içinde ilk sıralarda olan okulumuz Bilişim Koleji’nde her çocuğun farklı öğrenme stiline sahip olduğunu farkında olarak her çeşit öğrenme yöntemi kullanılarak bütün öğrencilerimizde tam verimi hedefliyoruz.

-Uyku ve beslenme düzenindeki bozukluklar ve dengesizlikler göz ardı ettiğimiz ancak en önemli sıkıntılardan biridir. Başarı düzeyini, odaklanmayı, fiziksel ve zihinsel gelişimi doğrudan etkiler. Eğer uyku ve beslenme düzenli değilse bu da odak sıkıntısının bir nedeni olabilir.

-Dağınık odada ders çalışmak, düzensiz ve organize olmayan çalışma ortamları ve okul çantası, hazırlıksız okula gitmek de derslere ilgisini kaybeden çocuğun ödev yapma, ders dinleme, etkinliklerde aktif rol alma gibi isteklerini azaltacaktır.

Yukarıda saydığımız maddeler odaklanma sorunlarının nedenleri olabilir. Bu sorunu tespit etmek çok zor olabilir. Benzer belirtiler birçok öğrencide görülebilir. Eğitimciler ve alanında uzmanlardan bu konuda destek alarak bu sorunu tespit etmek ve çözüm bulmak ileride yaşanacak birçok problemin önüne geçmemize yardımcı olabilir. Öğrencilerimizin akademik ve sosyal başarılarını doğrudan etkileyebilecek bu problemin çözümünde elbette bizlerin de yapabileceği birçok şey vardır. Bizler bunları nasıl çözebiliriz? Çocuklarımıza nasıl yardımcı olabiliriz?

Odaklanma Sorunu İçin Öneriler

-Özellikle sabah kahvaltısı olacak şekilde, 3 öğün düzenli yemek yemek

-Hafta içi ve hafta sonu aynı uyku düzenini korumak

-Birlikte zeka oyunları oynamak

-Spor yapmak, ip atlamak, yürüyüş yapmak

-Temiz hava almak ve doğada vakit geçirmek.

-Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak.

-Çalışma masasında su dışında herhangi bir yiyecek ve içecek bulundurmamak.

-Düzenli çalışma ortamı sağlamak ve okul hazırlıklarını önceden yapmak.

-Gününü planlamayı çocuğa öğretmek.

-Net ve açık hedefler ile somut ödüller koymak.

-Çocukla doğru iletişim kurabilmek; ses tonu, göz teması kurmak vb.

-Ortamı dikkat dağıtıcı nesnelerden arındırmak.

Zaman yönetimi ve organizasyonunu çocuklarımıza aşılamak oldukça önemlidir. Kendi çalışma ve öğrenme biçimine göre bir çalışma programı takip eden öğrencinin odaklanma problemini çözmede başarılı olması daha kolaydır. Dikkat geliştirici egzersizlerle bu çalışmaları desteklemek problemin çözümüne yardımcı olacaktır. Çocuklara önceliklerini sıraya koymayı aşılamak ve bunları sık sık gözden geçirmelerini sağlamak da etkili bir yoldur.

1 Yorum

• Erdinç

Aralık 8, 2021 - 5:15 pm

Bilgi paylaşımı için çok teşekkürler…

Bursluluk Başvuru

En Başarılı Özel Okul Bilişim Koleji

İngilizce eğitim veren kolejler içinde en iyi özel okul olan okulumuz,  Ankara özel okullar listesi içerisinde zirveye yerleşen ve öğrencilerin kalabalıklar içerisinde kaybolmasına izin vermeyen bir kurumdur. Bursluluk sınavları sayesinde öğrenci başarısının karşılığını alabildiğiniz eğitim-öğretim yuvamız, LGS ve YKS başarısı en yüksek olan okuldur.