Türkiye Disleksi Vakfı tarafından da belirtildiği gibi, disleksi bir hastalık değildir. Peki sıklıkla rastlanan öğrenme bozukluklarından birisi olan disleksi tam olarak nedir ve belirtileri nelerdir?
Öğrenme Bozukluğu Nedir?
Okuma güçlüğü olarak tanımlanan disleksi, sadece yanlış ya da hatalı okumayı kapsamaz. Okuma yavaşlığı, okuduğunu anlamada zorlanma ve anlatabilmede yetersizlik görülür.
Öğrenme güçlüğü çocuğun, aileler tarafından takibi yapılırken anlaşılabilecek bir durumdur. Belirtileri okul öncesi dönemde görülmeye başlamakla birlikte, asıl sorunlar çocuğun eğitim ve öğretime başlamasıyla birlikte ortaya çıkar. Özellikle öğrenmede zorluk çeken çocuklar bu dönem içerisinde ailesi ve çevresi tarafından anlaşılama problemiyle karşı karşıya kalırlar.
Okuma ya da anlama becerilerinde zorlanan çocukların genellikle zeka düzeylerinden kuşkulanma görülür. Ailelerin paniklemesi ve öğretmenin öğretme baskısı çocuk üzerinde büyük bir yük oluşturmaya başlayabilir.
Genel bir terim olan öğrenme bozukluğu farklı problemleri de kapsamaktadır. Öğrenme bozukluğu; okuma, yazma, dinleme, konuşma, matematik yetenekleri ve akıl yürütme gibi becerilerde güçlük çekilmesi durumudur. Bu nedenle eğitim sürecinde okul veya kolej seçimi önem taşır.
Disleksi Belirtileri Nelerdir?
Birçok insan öğrenme bozukluğu olan bireylerlr aynı özellikleri gösterebilir. Ancak bu durum disleksi olduğu anlamına gelmemektedir. Dislesik bir birey, disleksi belirtilerinin birden fazlasına sahiptir ve bu durumdan dolayı üzün süreli öğrenme güçlüğü çeker.
Disleksi Durumda Çocuklarda Gözlenen Bazı Durumlar
- “dede” kelimesini “bebe” şeklinde okuma.
- ” b ve d harflerini karıştırma.”
- “Anlamını bildiği kelimeleri okumada güçlük çekme.”
- “41’i 14, p’yi d, d’yi b şeklinde yazma.”
- “Bir kelimeyi oluşturan harflerin sırasını hatırlayamama.”
- “içinde bulunulan yılı, günü ve mevsimi ayırt edememe.”
- “Gördüklerini hatırlayamama ya da zihinde canlandıramama.”
Konuşmada Disleksi Belirtileri
Dislesik bir çocuk konuşmayı öğrenmede zorluk çeker. Kelimeleri telaffuz etmede zorlanırken, yaşına uygun gramer bilgilerini ve kelimeleri güçlükle öğrenir. Kendisine verilen görevleri anlamada zorlanacağı için yerine getiremeyebilir. Bugün, yarın, dün gibi ifadeleri karıştırabileceği gibi tekerleme, alfabe ya da şarkıları öğrenmede zorlanır.
Okumada Disleksi Belirtileri
Okumada güçlük çeken dislesik bireyler, okumayı öğrenirken zorlanırlar ve kelime içerisindeki heceleri sayamayabilirler. Harflerin; seslerini öğrenmede, isimlerini ya da şekillerini hatırlamada zorlanırlar. Sıklıkla kısa kelimeleri yanlış okuma ya da hiç okumama durumu gözlenir.
Yazmada Disleksi Belirtileri
Dislesik bireyler genellikle düşündüklerini yazıya dökmede zorlanırlar. Bununla birlikte yazı yazdıklarında da çok fazla yazım hatası gözlenir.
Düzenleme Becerilerinde Belirtiler
Disleksi zaman kavramının bireylerde zayıf olmasına neden olur. Bununla birlikte çoğunlukla kağıtları kaybetme ya da çalışma masasının oldukça dağılması gibi durumlar gözlenir. Çocuklarda, ödevleri unutma ve yavaş çalışma söz konusudur.
Yapılabilecekler
Öğrenme bozukluğu konusunda günümüzde çoğu birey tam olarak bilgi sahibi değildir. Öğrenme bozukluğunun tam olarak anlaşılması ve çocukların iyi bir takip sürecinden geçmesi gerekir. Özellikle anne ve babalar okul öncesinde çocuklarının gelişimlerini yakından takip ederek, okul seviyesine ulaşmadan önce çocuğun doğru bir şekilde eğitim almaya başlaması gerekir.
Unutulmamalıdır ki öğrenme bozukluğu gibi rahatsızlıklara sahip olan bireyler, uygun ve doğru eğitim sayesinde okumayı ve düzgün bir şekilde yazmayı öğrenebilir, diğer problemlerden de kurtulabilirler. Okul ya da kolej seçimi yapılırken de dikkat edilmesi gereken nokta disleksik çocuğun gelişim sürecidir. Bu nedenle iyi bir araştırma süreci sonunda ve en başarılı okul yorumları incelendikten sonra karar verilmelidir.
1 Yorum
Otizm Ve Belirtileri - Bilişim Koleji En Kaliteli Özel Okullar- Ankara Özel Okullar
[…] otizm belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl gerçekleşir gibi pek çok merak edilen konuda bilgi […]