Doğa ve Çocuk
Ankara kolejleri içinde ilk sıralarda yer alan Bilişim Eğitim Kurumları olarak, erken çocukluk döneminde öğrencilerin doğadan uzak kalmaması için çeşitli etkinlikler ve çalışmalar düzenlemekteyiz.
Çocukların tabiatı tanıması ve tabiat sevgisinin oluşması erken çocukluk döneminde meydana gelir. Çocukluk döneminde kazandırılacak doğa bilinci; çocuğun, bedensel ve zihinsel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Tabiatla iç içe büyüyen çocuklarda tabiatın bir çok olumlu etkisi görülmüştür.
Doğada Yaratıcılık
Tabiat ile ilişkimiz nasıl düşündüğümüz ve davrandığımız konusunda kritik bir rol oynar. Doğuştan gelen, herkeste bulunan bir özellik ve yetenek olan yaratıcılık; daha çok eğitim yaklaşımıyla anılsa da hayatın her anında, günlük kararlarda, konuşmalarda faydalanılan bir beceridir. Yaratıcılık aslında içgüdüsel olarak var olan hayal gücünün kendini keşfedebileceği bir ortamın sağlanmasıyla gün yüzüne çıkar. Topraktan çamurla yapılan pastalar, tüneller, köprüler aslında çocuğun içinde yaratıcılığını gösterebileceği en doğal ortamlardan biridir. Tabiat bir keşiftir ve çocuklarda bu keşif de birer kaşifidir diyebiliriz. Çocukların hayal gücü yetişkinlere göre daha geniş ve hayalperesttir. Yaratıcılığın ilhamı olan tabiatımız bir çocuğun hayal gücüyle birleştiğinde ortaya yaratıcı fikirlerin çıkması kaçınılmazdır.
Çocukların Tabiatla Oryantasyon Süreci
Çocuklarda tabiatla oryantasyon sürecinin amacı; okul öncesi, çocukların tabiatı nasıl algıladıklarını belirlemektir. Tabiat sevgisi ve tabiat bilincinin oluştuğu yaşlar, erken çocukluk dönemidir. Erken çocuklukta oluşan tabiat ile etkileşim; doğaya karşı farkındalık, bağlılık ve ekolojik sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlar. Erken yaşlarda doğal ortamla iç içe olan çocukların problem çözme ve iletişim kurma becerileri artar. Çocukların arkadaşlarıyla birlikte doğal ortamda oynaması; yardımseverlik, empati ve merhamet gibi duyguların gelişmesi açısından oldukça önemlidir.
Çocukların Doğada Zaman Geçirmenin Zihinsel Gelişime Faydaları
Tabiatın çocuk psikolojisine de bir çok olumlu etkisi gözlenmiştir. Doğada bitkileri, hayvanları, toprağı, yağmur ve kar gibi tabiattaki olayları gözlemleyebilen çocuklar neden-sonuç ilişkisi kurmada daha başarılı olurlar. Çocuklar tabiatı toprağa, suya, ağaca, bir kabuğa ya da hayvana dokunarak ve onları gözlemleyerek tanırlar. Tabiatı gözlemleme alışkanlığı kazanan çocukların hayal gücü de gelişir. Tabiatla iç içe vakit geçiren çocuklar daha çok çözüm odaklı olurlar ve çevrelerini, tabiatı, dünyayı keşfetme heveslerinin arttığı gözlenmektedir. Çocukların arkadaşlarıyla birlikte doğal ortamda oynaması; yardımseverlik, empati ve merhamet gibi duyguların gelişmesine de katkıda bulunur. Küçük yaşlarda bu yetileri kazanan çocuklar grup çalışması, iş birliği ve dayanışma konularında yetenekli bireyler haline gelirler.
Çocuk Gelişiminde Doğayla Vakit Geçirmenin Faydaları;
- Çocukların araştırma ve inceleme becerilerini geliştirir,
- Çocukların gözlem, analiz ve sentez yeteneklerinin gelişmesine katkı sağlar,
- Yaratıcılık ve hayal gücünü geliştirir,
- Problemleri çözebilme becerisi kazandırır,
- Çocuklarda sorumluluk bilincini arttır,
- Çocuğun stres ve kaygı düzeyini azaltır,
- Fiziksel aktivite olanağı olduğu için kas gelişimini destekler, şişmanlığın önüne geçer,
- Çocukların hayvan sevgisini destekler,
- Sağlıklı beslenme konusunda bilinç ve farkındalık kazandırır,
- Çocukların ince motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.
Çocukların çoğu televizyon izlemeyi ve bilgisayarda oyun oynamayı arkadaşlarıyla dışarıda oynamaya tercih etmektedir. Çocuklar dışarıda birlikte oynarken, doğrudan birbirleriyle ilişki kurarlar, birlikte yeni oyunlar yaratırlar, taraf seçerler ve insani becerilerini geliştirme fırsatı bulurlar. Ayrıca dışarıda zaman geçiren çocukların akademik olarak daha iyi performans gösterme eğiliminde oldukları gözlenmiştir.
Çocuğunuzu Doğayla Buluşturmak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Hafta sonları açık hava gezileri yapabilir veya hayvanat bahçesine gidebilirsiniz. Çocuğunuzun toprakla oynamasına izin vererek ince motor becerilerinin gelişmesini destekleyebilirsiniz. Sokaktaki kedi ve köpekleri birlikte besleyebilir ve fidan dikme etkinliklerine katılabilirsiniz. Yalnızca tabiata gitmek değil tabiatı da evinize taşıyabilirsiniz. Evinizde besleyeceğiniz evcil hayvanlarla çocuğunuzun hayvanları daha yakından tanımasını sağlayabilir hayvanlarla nasıl iletişim kurması gerektiğini öğretebilirsiniz. Kendi meyve ve sebzelerini yetiştirmeleri için sahip olduğunuz kısıtlı alanları kullanabilirsiniz. Evinizde saksıda çiçek ve sebze yetiştirebilir ve çocuğunuza bitkileri sularken ona yardım etmesini söyleyebilirsiniz. Bu çocuğun bitkileri daha yakından tanımasına ve bitkilerin gelişimlerini gözlemlemesine destek olacaktır.
Unutmayın,
Tabiatı yakından tanımak beraberinde tabiatı ve dünyamızı gelecek nesillere aktaracağımız tabiat bilincini de anlatır. Tabiata iyi bakarsak tabiatında bize iyi bakacağı gelecek nesillere güzel bir tabiat bırakmamız gerektiği bilincini de erken yaşlarda oluşturmuş oluruz.
2 Yorumlar
Zeynep
güzel bir makale olmuş
Zeynep
teşekkürler