Ebru Kulübü

Pek çok farklı malzemenin kullanıldığı ebru sanatı geleneksel Türk sanatlarından biridir. Ebru sanatı tarihine bakıldığında Osmanlı döneminde çok fazla sayıda bu alanda eser verilmiş ve ebru sanatkârı yetiştirilmiş olduğunu görürüz.

Ebru sanatı Osmanlıdan günümüze kadar gelen, su ve boya kullanılarak yapılan bir kâğıt sanatıdır. Ebru sanatında kişinin hayal gücü ön plandadır. Ebru sanatı eski dönemde pek çok kitap kapağını süslemek için icra edilmiş bir sanattır. Geçmişte pek çok kişi geçimini bu sanattan sağlamıştır. Ancak günümüzde ebru sanatı genelde hobi olarak yapılmaktadır.

Ebruda Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Ebru kitre ile yoğunlaştırılan suyun üzerine çeşitli boyalar kullanılarak yapılır. Yapılan bu desenler özel bir kağıda aktarılmaktadır. Ebru sanatına başlamadan önce bir ön hazırlık aşaması yapılır.

Ebru Kulübü için özel olan bir kâğıt kullanılır. Bu kâğıt elle yapılmaktadır ve emici özelliği oldukça fazla olan bir kağıttır. Ebruda kullanılan su, kitre ile yoğunlaştırılarak kullanılmaktadır. Ebru boyası diğer boyalardan farklı bir boyadır. Toprak boya olarak adlandırılan bu boyalar macun kıvamına getirilerek kullanılır.

Ankaranın en başarılı koleji olan Bilişim Koleji’de bu sanata ayrı bir değer vermektedir. Ebru kulübünde kullanılan bir başka malzeme öd adı verilen malzemedir. Öd, büyük baş hayvanların safra kesesinden üretilmekte ve resim malzemeleri satan yerlerden temin edilebilmektedir. Ebru suyunun yoğunluğunu sağlamaya yardımcı olan kitre ise bu sanatta kullanılan bir diğer malzemedir.

Ebru kulübü, kullanılan diğer bir malzeme ebru suyunun içerisine konulduğu teknedir. Bu tekneler suya dayanıklı malzemelerden yapılabilmektedir. Ebru kulübü için kullanılan fırçalar ise at kılından yapılmış olan fırçalardır.

Ebru Nasıl Yapılır?

Ebru yapmak için öncelikle tekneye kitre ile yoğunlaştırılmış su eklenir ve istenen kıvam elde edilince teknede hazırlanan sıvı tülbentten süzülerek temizlenir.

Ebru yapımının bir sonraki aşaması toprak boyaların ezilerek macun kıvamına getirilirmesi ve boyaya öd eklenmesidir. Bu karışım 15 gün dinlenmeye bırakılır.

Boya yeteri kadar bekletildikten sonra sulandırılarak uygulanmaya hazır hale getirilir ve kitreli su tekneye aktarılır.Boya istenilen şekilde uygulandıktan sonra özel kağıt tekneye koyularak çizilen şeklin kağıda aktarılması sağlanır.

Kulüp Hedeflerimiz

Kişinin hayal gücünü renklerle ve desenle kolayca yansıtmak
Ebruyu yapan kişiyi stresten uzaklaştırmak
Sabrı ve kabullenmeyi öğretmek

Ankara’nın En Kaliteli Özel Okulu

Ankara’nın En Kaliteli ve En Yenilikçi Özel Okulu Ödülü ile İngilizce Eğitiminde En İyi Olan Okulumuz, En Kaliteli Akademik Eğitimi ile Eğitim Yönetimi Derneği Tarafından 2022 ve 2023 Yıllarında “Ankara’nın En Kaliteli Özel Okulu” Ödülüne Layık Görülmüştür. Bilişim Koleji Geçmişten Gelen Yüksek Başarısını, LGS ve YKS Sonuçlarıyla Devam Ettirmektedir.