Satranç Kulübü

Satranç, hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından tercih edilen oldukça önemli bir strateji oyunudur. Satranç, günümüzden yaklaşık 4000 yıl önce, Mısır’da ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Satranç oyununun bugünkü adını alması M.S. 3. ve 4. yüzyıllara dayanır.  Çok eski zamanlara dayanan satranç; kuralları, farklı taktikleri ve açılışları ile dikkat çekici bir oyundur.

8×8 toplam 64 kareden oluşan bir zemin (tahta) üzerinde oynanır. 32 beyaz ve 32 siyah kare mevcuttur. İki kişi ile oynanan bu oyunda her iki oyuncuda da toplam 16 taş bulunmaktadır. İki oyuncunun sırayla kendi taşlarını hareket ettirmesi gerekir. Oyunun amacı rakibin taşlarının hepsini yok etmek değil, rakibin Şah’ını ele geçirerek yapılan ‘Mat etmek’ tir.

Satranç oyununda değişik taşların bulunması oyunu daha zenginleştirmektedir. Bu oyunun  zevkli ve zor olmasının nedeni budur.

Satranç oyununda, 6 değişik özelliğe sahip taş vardır.  Bunlar;

Piyon: Her oyuncuda 8 adet piyon bulunur. En az değere sahip taştır. Yalnızca ileriye doğru hareket edebilir. Piyonlar çaprazında bulunan taşları yok edebilir yani yiyebilir. Başlangıçta isterse iki kare de ilerleyebilen piyon daha sonra her seferinde sadece tek kare ilerleme hakkına sahiptir.

At: Her oyuncu da iki adet at vardır.  İki ileri bir yana hareketi ile ‘L’ şeklinde ilerler. Diğer taşların üstünden geçme hakkı vardır.

Fil: Her oyuncuda iki adet fil bulunur. Her yöne çapraz hareket edebilme özelliğine sahiptir.

Kale: Her oyuncuda iki adet bulunur. Dikey ve yatay olarak hareket edebilme yeteneğine sahiptir.

Vezir: Her oyuncuda bir adet bulunur. Dikey, yatay ya da çapraz her yöne hareket edebilme özelliği vardır. Satrançta en güçlü taş olma özelliğine sahiptir. Hem kalenin hem de filin özelliklerine sahiptir.

Şah: Her oyuncuda bir adet şah bulunur. Şah; dikey, yatay ya da çapraz her yöne sadece bir kare hareket edebilir. Oyunun amacı kendi şahımızı koruyarak rakibin şahını ele geçirmektir. Bu nedenle en önemli taştır.

Özel okullar içinde en iyi eğitim veren okul olan Bilişim Koleji satranç kulübü gibi kulüpleriyle öğrencilerin gelişimine katkıda bulunuyor.

Kulüp Hedeflerimiz

Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır.
Kendine güven" duygusu aşılar ve bunu geliştirir.
Dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır.
Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir.
Kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.
Mücadeleci bir ruh yapısına sahip olmanın gerekliliğini benimsetir.

Ankara’nın En Kaliteli Özel Okulu

Ankara’nın En Kaliteli ve En Yenilikçi Özel Okulu Ödülü ile İngilizce Eğitiminde En İyi Olan Okulumuz, En Kaliteli Akademik Eğitimi ile Eğitim Yönetimi Derneği Tarafından 2022 ve 2023 Yıllarında “Ankara’nın En Kaliteli Özel Okulu” Ödülüne Layık Görülmüştür. Bilişim Koleji Geçmişten Gelen Yüksek Başarısını, LGS ve YKS Sonuçlarıyla Devam Ettirmektedir.