Halk Oyunları Kulübü

Türk halk oyunları ülkemizin çeşitli bölgelerinin kendi kültürlerinden özellikler taşıyan, halk danslarına verilen addır. Bölgelere özgü, özel olarak dikilmiş yöresel kıyafetler giyen dansçılar, yine bölgelere has müzikler eşliğinde uyumlu bir şekilde dans ederler. Halk Oyunları Kulübü, yöreden yöreye değişiklik gösterir.

Hora: Trakya’ya aittir.

Zeybek: Ege, Güney Marmara, İç ve Batı Anadolu’ya özgüdür.

Teke: Göller Yöresi, Batı Akdeniz’ de gelişmiş bir türdür.

Kaşık Oyunları-Karşılama Bölgesi: Konya Bölümü, Batı Karadeniz, Güney Marmara, Doğu Akdeniz bölgelerinde oynanır.

Horon: Orta ve Doğu Karadeniz’e özgü bir türdür.

Halay: Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri, İç Anadolu’nun Doğusunda oynanır.

Bar: Kuzeydoğu Anadolu’ oynanan bir türdür.

Kafkas: Kuzeydoğu’da gelişmiş bir oyundur.

HORA

Dansçıların el ele ve kol kola tutuşarak, ritmik şekilde yan yana oynadıkları halk oyunu türüdür. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale şehirlerinde oynanır.

ZEYBEK

Tek kişi ya da daire halinde dizilmiş kişilerin bireysel olarak oynadıkları halk oyunu türüdür. Aydın, İzmir, Muğla, Denizli, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Çanakkale, Kastamonu, Uşak, Manisa, Balıkesir, Burdur şehirlerinde oynanır.

TEKE

Yörede yaşayan dağ keçisinin hareketlerinden esinlenerek ortaya çıkmış bu oyun türünde sekme, arkaya dönüp kaçma, ani sıçrama figürleri görülür.

KAŞIK

Dansçıların ellerinde kaşıkla ritim tutarak dans ettikleri halk oyunu türüdür. Eskişehir, Afyon, Kütahya, Bilecik, Kırşehir, Konya, Mersin, Antalya, Bolu, Bursa’da kaşık dansı görülür.

KARŞILAMA

İki kişinin karşılıklı durarak oynadıkları bir oyun biçimiymiş. Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, İzmit, Adapazarı, Çanakkale, Bursa, Bilecik’te oynanır.

HORON

Oyuncuların yan yana dizilerek, birbirine tutunarak oynadığı oyunlarmış. Kemençe veya davul da bu horona eşlik edermiş. Trabzon, Samsun, Artvin, Ordu, Rize’de bolca horon görebiliriz.

HALAY

Oyuncuların birbirine tutunarak oynadığı oyun türü de halaymış. Doğu, Güneydoğu ve Orta Anadolu’da davul ve zurna eşliğinde oynanırmış. Ayrıca Bitlis, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Gaziantep, Erzurum, Erzincan gibi birçok yörede görülür.

BAR

Yan yana düz ya da yarım ay biçiminde, oyuncuların birbirlerine tutunarak oynadıkları disiplinli grup oyunlarına bar denilir. Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde görülen bir oyun türüdür.

Özel okullar Bilişim Koleji halk oyunları kulübünde öğrencilerimiz yöresel kıyafetlerle beraber kültürümüzü, değerlerimizi öğrenmeye devam ediyor.

Kulüp Hedeflerimiz

Kültürümüzün öğretilmesi ve yaşatılmasına katkı sağlamak
Fiziksel aktiviteyi günlük hayata dahil etmek
Sosyalleşme ve takım olmayı öğretmek
Ritim duygusunu geliştirmek
Sanat kültürü ve tarihi hakkında bilinç kazandırmak

Ankara’nın En Kaliteli Özel Okulu

Ankara’nın En Kaliteli ve En Yenilikçi Özel Okulu Ödülü ile İngilizce Eğitiminde En İyi Olan Okulumuz, En Kaliteli Akademik Eğitimi ile Eğitim Yönetimi Derneği Tarafından 2022 ve 2023 Yıllarında “Ankara’nın En Kaliteli Özel Okulu” Ödülüne Layık Görülmüştür. Bilişim Koleji Geçmişten Gelen Yüksek Başarısını, LGS ve YKS Sonuçlarıyla Devam Ettirmektedir.